Hoppa till huvudinnehåll
NÄRING

Vad är äggdieten?

Vad är äggdieten?
Liam Agnew
Skribent och expert8 månader I år
Visa Liam Agnew profil

Många människor börjar sin dag med ett ägg. Oavsett om det är scrambled, stekt eller pocherat, så är ett ägg i kombination med en smörig skiva rostat bröd den perfekta balansen av protein och kolhydrater för att hålla igång dig fram till lunch. Det är möjligt att vi har nått toppen av äggkonsumtionen, då vissa människor har börjat följa en extrem diet där man äter ett ägg vid varje måltid. Har de knäckt hemligheten till en dietframgång? Eller är detta bara ett annat symptom på ett bristfälligt samhälle? Läs vidare för att ta reda på allt du behöver veta om äggdieten.

Vad är äggdieten?

Äggdieten är en kortvarig, begränsande och lågkolhydratdiet. Antalet ägg som ingår kan variera beroende på hur strikt du vill vara. Det finns tre typer av äggdieten, men vanligtvis innebär dieten att varje måltid innehåller ett ägg eller annan källa till magert protein tillsammans med icke-stärkelsehaltiga grönsaker. Det låter okej hittills - trots allt är en källa till magert protein tillsammans med grönsaker aldrig en dålig idé. Sammanfattning: Äggdieten fokuserar på ett lågkolhydratkost baserat på protein och grönsaker.

Hur länge pågår dieten?

Det finns fler variationer av den här dieten, den kan vara 14 dagar eller tre dagar.

Vad kan man äta under äggdieten?

Under 14-dagarsdieten kan du äta ägg, magra proteinkällor som fågel och fisk, samt magra köttsorter som nötkött, lamm och fläsk. Du kan också äta lågkolhydratfrukter (1-2 portioner om dagen) och icke-stärkelsehaltiga grönsaker tillsammans med fettkällor som kokosolja, smör och majonnäs - men endast i små portioner. Den tre dagarsdieten är betydligt mer begränsande. Under den här dietplanen måste du äta ett helt ägg inom 30 minuter efter att du har vaknat, äta en äggbaserad måltid var tredje eller fjärde timme, konsumera 15g smör eller hälsosamt fett med varje ägg, och sluta äta tre timmar innan du går och lägger dig. Även om mer smör är tillåtet i den här versionen, är ett av dess huvudsakliga mål att skapa en ketos-tillstånd, vilket innebär att din kropp inte har tillräckligt med kolhydrater att bränna för energi. Detta kräver mindre än 50g kolhydrater per dag, så frukter bör vara begränsade.

Vad du inte kan äta under äggdieten

Intaget av kolhydrater är begränsat i äggdieten så de här livsmedlen bör du undvika att äta.

Frukter

Frukter som har ett högt innehåll av socker och stärkelse är inte en del av äggdieten.

  • Mango
  • Druvor
  • Körsbär
  • Vattenmelon
  • Päron
  • Fikon
  • Bananer

Stärkelser

  • Potatis
  • Pasta
  • Ris
  • Bröd
  • Nudlar

Processade livsmedel

  • Snabbmat
  • Snacks
  • Bakverk

Mejeriprodukter

  • Komjölk
  • Yoghurt
  • Glass

Sammanfattning: Äggdieten fokuserar på protein och fetter, vilket innebär att du måste välja bort livsmedel som är rika på kolhydrater.

Varianter av äggdieten

14-dagars äggdiet

Detta alternativ inkluderar lågkolhydratfrukter och följs i två veckor, vilket gör den något mindre begränsande än den tre dagarsversionen av äggdieten. Den kan vara lättare att följa under en kort period, men den är fortfarande mycket låg i kalorier och svår att upprätthålla.

3-dagars äggdiet

Den är designad för dramatiska resultat på kort tid och är lägre i kalorier och mer begränsande. Målet med denna diet är att skapa ketos för att bränna fett. Det är därför viktigt att begränsa kolhydrater, även om detta kan leda till låga energinivåer.

Ägg- och grapefrukt dieten

Denna diet är baserad på grapefruktdieten, som är en annan populär viktminskningsdiet. Skillnaden är att den här version inkluderar ägg och andra källor till magert protein i tillägg till lågkalori-citrusfrukt. Att kombinera två trenddieter gör inte nödvändigtvis kosten bättre, men denna diet innehåller en viss kombination av fett, kolhydrater och protein. Om den följs under en kort period kan den vara effektiv som en mycket lågkalori-diet.

Endast-ägg-diet

Redan från dess beskrivning är den endast-ägg-dieten en tydlig varningsflagga. Alla typer av dieter som inkluderar bara en typ av mat saknar viktiga mineraler och vitaminer (för att inte tala om kolhydrater). Denna typ av mycket begränsande diet är helt enkelt inte näringsmässigt tillräcklig.

Keto äggdiet

Beskrivs av vissa som ett sätt att "kickstarta" en ketogen diet, där ägg är ett utmärkt alternativ för protein och fett utan att tillsätta för många kolhydrater. Men ketogena dieter är mycket begränsande och svåra att upprätthålla på lång sikt. Sammanfattning: Alla dieter som eliminerar hela livsmedelsgrupper är troligen ohållbara och näringsmässigt otillräckliga. De flesta äggdieter fokuserar också på att uppnå ketogenes, vilket kan hjälpa till att bränna fett.

Kan det hjälpa för viktminskning?

På grund av dietens begränsningar och dess låga kolhydratinnehåll kommer den förmodligen att skapa ett kaloriunderskott, vilket innebär att du förbrukar fler kalorier än du konsumerar. Detta är hur varje diet fungerar för viktminskning. Både tre dagars och 14 dagars dieter kan användas för att kickstarta eventuellt stillastående framsteg eller som en introduktion till en ketogen diet, vilket kan fungera bättre på lång sikt. Sammanfattning: Viktnedgång uppnås genom en negativ kaloribalans, och äggdieten är ett alternativ för att begränsa kalorierna till en nivå där du sannolikt skulle gå ner i vikt.

Vilka är fördelarna?

Högt proteininnehåll

Eftersom kosten främst består av ägg kommer proteinintaget att vara högt. Bevis visar att att bibehålla ett högt proteinintag under en diet kan hjälpa till att behålla viktigt muskelmassa.1

Det ger kortvarig viktnedgång

På grund av kostens energibegränsning är det troligt att du kommer vara i ett energiunderskott när du följer dieten. Detta kan hjälpa dig att komma igång med dina vikthanteringsmål och motivera dig att hålla fast vid en hälsosammare och hållbarare kost på lång sikt.

Ägg är mycket näringsrika

Ägg är inte bara en bra proteinkälla (vanligtvis innehåller ett ägg 6g protein), de är också en utmärkt källa till mikronäringsämnen som magnesium, selen, folat, vitamin D och vitamin A.

Finns det några nackdelar?

Näringsbrister

På grund av begränsningarna är det möjligt att du kan få näringsbrister. Till exempel är spannmål och stärkelserika kolhydrater som potatis en viktig källa till fiber och mikronäringsämnen. Dieten begränsar också mejeriprodukter, som är en bra källa till kalcium.

Låg energitillgänglighet

Den begränsande naturen hos kosten innebär också att den har få kalorier. En kalorisnål diet leder till låg energitillgänglighet, vilket kan orsaka trötthet, minskad bentäthet (mer riskabelt om kalciumintaget är lågt), minskad atletisk förmåga och till och med håravfall. På lång sikt kan det också leda till hormonstörningar.2

Äggdieten FAQ

Hur mycket vikt kan man förlora med äggdieten?

Enligt Arielle Chandler, författare till boken "The Boiled Egg Diet", kan man förlora upp till 11 kg på två veckor genom att följa dieten. Det är dock diskutabelt om detta är hälsosamt. Dessutom kommer den vikt som förloras främst inte vara ren fettmassa. På grund av bristen på kolhydrater i kosten kommer en stor del av viktnedgången att vara vatten.

Kan man följa äggdieten i mer än två veckor?

Det är inte rekommenderat att följa en restriktiv diet i mer än två veckor. Kroppen behöver ett brett utbud av näringsämnen för att fungera ordentligt, och att begränsa matgrupper kommer leda till näringsbrister. Dessutom kan kalorisnåla dieter leda till låg energitillgänglighet, vilket kan leda till trötthet, ätstörningar, håravfall, minskad bentäthet och sämre humör. På lång sikt kan att äta så få kalorier leda till hormonstörningar, vilket möjligen kan orsaka amenorré hos kvinnor och låga testosteronnivåer hos män, samt en ökad nivå av stresshormonet kortisol.2 Långvarig energibegränsning leder också till förlust av muskelmassa och en lägre basmetabolism, vilket gör det svårare att gå ner i vikt på lång sikt.

Exempel på en äggdietsbaserad meny

Dag 1

Frukost: Äggröra med spenat och tomater Mellanmål: En handfull hallon Lunch: Äggsallad Mellanmål: En handfull jordgubbar Middag: Kycklingwok

Dag 2

Frukost: Omelett Mellanmål: En handfull blåbär Lunch: Kalkon- och avokadosallad Mellanmål: En handfull björnbär Middag: Fläskkotlett med broccoli och blomkål

Dag 3

Frukost: 2 ägg, 2 skivor skinka och sparris Mellanmål: Kiwi Lunch: Laxsallad Mellanmål: Vattenmelon Middag: Grillad lax med gröna bönor och sparris

Dag 4

Frukost: Äggröra med tomater Mellanmål: Persikor Lunch: Sallad med magert kött Mellanmål: Cantaloupmelon Middag: Fläskköttwok

Dag 5

Frukost: Omelett Mellanmål: En handfull hallon Lunch: Kyckling- och grönsakssoppa Mellanmål: En handfull jordgubbar Middag: Torsk med gröna bönor och broccoli

Dag 6

Frukost: 2 ägg, 2 skivor skinka, spenat och tomater Mellanmål: En handfull blåbär Lunch: Tonfisk- och avokadosallad Mellanmål: En handfull björnbär Middag: Biff med svamp och lök

Dag 7

Frukost: Äggröra med spenat Mellanmål: Persika Lunch: Skink- och hårdkokt äggsallad Mellanmål: En handfull jordgubbar Middag: Lammkotlett med blomkål och sparris

Att ta med sig

Sammanfattningsvis är äggdieten rik på protein och låg i kalorier. Den kan hjälpa till med kortvarig viktminskning, men det är inte rekommenderat att följa den på lång sikt. Dieten är mycket begränsande och kan leda till näringsbrister samt andra negativa långsiktiga hälsoeffekter.

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

Liam Agnew
Skribent och expert
Visa Liam Agnew profil
"Liam är en certifierad idrottsnutritionist i International Society of Sport Nutrition och är registrerad i British Dietetics Association’s Sport and Exercise Nutrition. Han har en magisterexamen i Sport och tärningsvetenskap och har ett ISSN diplom i Applied Sport and Exercise Nutrition. Liam är en erfaren personlig tränare som hjäper sina klienter att nå sina hälso- och träningsmål med praktiska och evidensbaserade tränings- och kostråd. På sin fritid har Liam tävlat i flertal styrkelyftstävlingar och han tycker om bergsvandring, fotboll och att utveckla sina färdigheter i köket. "
myprotein