Hoppa till huvudinnehåll
NÄRING

Måste ris sköljas innan det kokas?

Måste ris sköljas innan det kokas?
Kieron Curtis
Skribent och expert5 månader I år
Visa Kieron Curtis profil

Ris är en viktig del av många måltider. Det är kanske inte stjärnan på tallriken, men det är en pålitlig kolhydratkälla som kompletterar proteinkällor och grönsaker. Även om riset i sig inte bjuder på så mycket smak, märker man verkligen om det inte är tillagat enligt ens personliga preferenser.

Att koka ris kan vara knepigt – det är lätt att antingen inte koka det tillräckligt eller göra det för mosigt om man inte håller ett öga på kastrullen. Det kan antingen resultera i en oönskad knaprighet eller alldeles för mjukt ris. Så lösningen är ganska enkel: håll koll på det.

Innan man sätter grytan på spisen finns ett steg som får vissa hushåll att dela åsikter. Okej, det kanske inte är jordens mest avgörande fråga, men berätta för mig – brukar du skölja ditt ris innan du kokar det? Och är det verkligen nödvändigt att skölja ris innan man kokar det?

Behöver ris sköljas innan det kokas?

Kan du skölja ris innan du kokar det? Självklart kan du det, men alla saker du kan göra är inte alltid nödvändiga. Och det är där riset hamnar till slut.

För det första är svaret ett kategoriskt nej till idén att ris behöver sköljas av hygienskäl. Om det fanns några bakterier på dina ris försvinner dem av det kokande vattnet du tillagar riset i, inte av en kall eller ljummen sköljning.

När jag växte upp lärde jag mig alltid att skölja ris för att förhindra att det blir för klibbigt när det är kokt. Jag brukade lägga det i en skål eller kastrull, skölja det under rinnande vatten, röra om, vänta tills vattnet blev grumligt, hälla av vattnet och ibland upprepa proceduren en eller två gånger längs vägen.

Jag är inte ensam. Variationer av denna process finns över hela världen och inom olika kulturer.

Åsikten från kockar, både professionella och amatörer, är att genom att skölja riset innan man kokar det avlägsnar man stärkelse, specifikt amylos. Amylos är en fri stärkelse och det är detta som får vattnet som används för att skölja riset att bli grumligt.

Det finns en studie att ta hänsyn till i denna debatt och även om vi alltid bör vara försiktiga med enskilda studier, så är denna förödande för tron att sköljningen påverkar det färdiga resultatet.

Vad tillför att skölja ris innan man kokar det?

En oavsiktlig konsekvens av att skölja ris, enligt en källa i studien, är att viktiga näringsämnen som B-vitaminer, järn och zink kan gå förlorade. Så trots att du kanske tror att det påverkar risets konsistens kan du ändå gå miste om viktiga näringsämnen när du kokar riset.

Sammanfattningen av studien sammanfattar också frågan väl:

"Att skölja ris innan tillagning är vanligt för att ta bort damm och eventuella kvarvarande kli som producerats av malningsprocessen. I denna studie undersöks effekten av sköljningsproceduren på de texturmässiga egenskaperna hos kokt ris och dess relation till stärkelseläckage och den molekylära strukturen hos utläckt stärkelse.

Statistiska analyser indikerade att sköljningsproceduren inte har någon signifikant inverkan vare sig på hårdhet eller klibbighet hos kokt ris, men interaktionen mellan risvariant och antal sköljningar för klibbighet är signifikant.

Beståndsdelarna hos utläckta material, fördelningen av kedjelängd (CLD) och molekylstorleken hos utläckt stärkelse är betydligt annorlunda jämfört med ytmaterialet, men varierade inte särskilt mycket mellan ris med olika antal sköljningar. Detta hjälper till att förklara det molekylära mekanismen bakom dessa texturella resultat.

Detta indikerar för första gången att de fästande materialen på ytan av råa risgryn inte bidrar till texturen hos kokt ris."

Alla dessa förlorade minuter med att tvätta mitt ris, jag kommer aldrig få tillbaka dem, och enligt de här personerna var det allt för ingenting. Jaja.

Så om du verkligen vill påverka risets konsistens, enligt den här studien åtminstone, är det mer troligt att det påverkas av ditt val av ris. Välj jasminris om du vill ha något klibbigt, basmatiris om du vill ha något som separerar lite bättre, fullkornsris för ett ris med högre fiberinnehåll, och då har vi bara börjat skrapa på ytan när det gäller alternativen.

Att ta med sig

Enligt en studie från 2019 har att skölja rått ris ingen påverkan på konsistensen av det färdiga kokta riset. Men att skölja riset kan avlägsna mikronäringsämnen och minska näringsvärdet i din måltid. Så nästa gång du förbereder måltider, kom ihåg detta. Du kan spara värdefulla minuter och potentiellt också vatten.

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

Kieron Curtis
Skribent och expert
Visa Kieron Curtis profil
myprotein