Hoppa till huvudinnehåll
NÄRING

5 Fördelar med Maca | Vad är Macarot och vad gör den?

5 Fördelar med Maca | Vad är Macarot och vad gör den?
Claire Muszalski
Skribent och expert8 månader I år
Visa Claire Muszalski profil

Macaroten utvinns från en uråldrig växt som fortfarande är mycket populär idag. Trots att den i många år har använts av de infödda folken i Peru, där den växer, har den nu blivit oerhört populär som ett tillskott. Maca, ibland kallad "peruansk ginseng", har många fördelaktiga egenskaper, inklusive potentialen att öka styrka och uthållighet. Om du överväger att prova detta underskattade tillskott, kommer en översikt här om alla dess fördelar.

Vad är Maca?

Maca är en växt som växer under några av världens tuffaste förhållanden — på toppen av ett högt berg i mindre optimal odlingsjord. Den tillhör familjen Cruciferae och är släkt med senapväxter samt broccoli, blomkål och brysselkål. Den innehåller näringsämnen som vitamin C, zink, järn och kalcium. Dess botaniska namn är Lepidium Meyenii och även om den producerar blad är det roten som utgör tillskottets näringskälla. Rötterna torkas och bearbetas sedan till pulver som sedan förpackas för att du ska kunna tillsätta det i smoothies, shakes eller vad du än föredrar. Om det inte är din grej kan du också hitta Macarot i kapselform.

Fördelar med maca

Det finns en bred variation av potentiella fördelar med Maca, vilket gör att vissa betraktar den som en adaptogen — ett tillskott som kan hjälpa kroppen att hantera stress och utmaningar på ett bättre sätt för att skydda sig själv. Med sitt rika näringsinnehåll är macaroten definitivt ett tillskott som är väl värt att ta i beaktning.

1. Maca kan förbättra ditt humör

Liksom andra korsblommiga växter är maca full av hälsosamma föreningar. Den innehåller antioxidanter som kallas flavonoider, vilka i stor utsträckning är kopplade till förbättring av humöret och minskad ångest. Flera studier om macarot har noterat minskning av känslor av ångest och depression.2

2. Maca man möjligen förbättra blodtrycket

Samma studie som visade fördelar för symtom på depression och ångest noterade även att kvinnor efter klimakteriet som tog maca hade sänkt diastoliskt blodtryck, det vill säga trycket i artärerna när hjärtat vilar mellan slag. Vi vet att andra korsblommiga grönsaker främjar övergripande hälsa, och maca är inget undantag.2

3. Stödjer fertilitet

En av de ursprungliga huvudanvändningarna för Maca var att stödja reproduktiv hälsa.

Ytterligare forskning pågår om macas påverkan på alla hormoner som är kopplade till reproduktion för att undersöka andra potentiella fördelar. Många kvinnor rapporterar att det hjälper till att "balansera" deras hormoner och mildra vissa symtom under klimakteriet, som värmesvallningar.4

4. Öka uthållighet

På grund av alla de andra fördelarna med maca har pågående forskning faktiskt visat att den kan öka din uthållighet under träning. På samma sätt som den har använts i århundraden för att öka energi visade en studie i Peru en förbättring i en cykeltidsprövning med regelbundet intag av maca.3

5. Öka energi

De näringsämnen som finns i maca, som vitamin C, järn och B6, bidrar alla till att främja ett hälsosamt immunsystem och minska trötthet. Även om det inte har visats någon direkt koppling till styrka eller muskelbyggande, kan förmågan att pressa sig hårdare under träningen leda till flera positiva effekter. Om du har svårt med energin eller att avsluta din träning starkt, kan maca vara den lösning du söker efter.1

När är den bästa tiden att ta maca?

När du tar ditt macatillskott har inte lika stor betydelse som att ta det regelbundet. De flesta forskningsstudier som visade fördelar hade deltagarna som tog en konsekvent dos - tidpunkten för intaget i förhållande till din träning är inte lika viktig. Du kan lägga till det i en efter-tränings-shake eller i en före-träningsblandning, beroende på vad som fungerar bäst för dig.

Vad är den ideala dosen av Maca-pulver?

När du använder Myproteins Macapulver bör du använda 5 gram dagligen för långvariga resultat. Du kan enkelt blanda det med vatten, juice eller i en shake eller smoothie. Vårt macapulver är veganskt, ekologiskt och glutenfritt, vilket hjälper det att naturligt passa in i din kost.

Att ta med sig

Macapulver är en otroligt näringsrik och kraftfullt tillskott – något som återspeglas i dess breda utbud av fördelar och långvariga historiska användning. Oavsett om du vill förbättra ditt humör eller öka din energi på gymmet, är det en enkel åtgärd att inkludera lite macapulver i din dagliga rutin för att stötta dina mål.

KOSTTILLSKOTT

10 bästa vitaminerna och tillskotten för energi

Somnar du vid skrivbordet? Vi finns här för att hjälpa dig.

3 år I årAv Myprotein
KOSTTILLSKOTT

6 Fördelar med gurkmeja | Vad är det? Hur mycket ska man ta?

Såhär kan "livets krydda" vara fördelaktig för våra hjärtan, sinnen och bekämpa inflammation.

NÄRING

16 kalciumrika livsmedel

Det är inte enbart mejeriprodukter...

Vill du har fler kostråd? LÄS DE HÄR ARTIKLARNA

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

  1. Balick, M., & Lee, R. (2002). Maca: from traditional food crop to energy and libido stimulant. Alternative therapies in health and medicine, 8 2, 96-8 .
  2. Stojanovska, L., Law, C., Lai, B., Chung, T., Nelson, K., Day, S., … & Haines, C. (2015). Maca reduces blood pressure and depression, in a pilot study in postmenopausal women. Climacteric18(1), 69-78.
  3. Stone, M., Ibarra, A., Roller, M., Zangara, A., & Stevenson, E. (2009). A pilot investigation into the effect of maca supplementation on physical activity and sexual desire in sportsmen. Journal of ethnopharmacology126(3), 574-576.
  4. Brooks, N. A., Wilcox, G., Walker, K. Z., Ashton, J. F., Cox, M. B., & Stojanovska, L. (2008). Beneficial effects of Lepidium meyenii (Maca) on psychological symptoms and measures of sexual dysfunction in postmenopausal women are not related to estrogen or androgen content. Menopause (New York, N.Y.)15(6), 1157–1162. https://doi.org/10.1097/gme.0b013e3181732953
Claire Muszalski
Skribent och expert
Visa Claire Muszalski profil
Claire är en certifierad dietist från The Academy of Nutrition and Dietetics och även cetrifierad Hälsa- och Wellnesscoach genom the International Consortium for Healt and Wellness Coaching. Hon har en kandidatexamen i biologi och en masterexamen i klinisk dietik och nutrition från University of Pittsburgh. Att prata och skriva om mat och hälsa ligger Claire varmt om hjärtat och hon använder också gärna hennes färdigheter till att hjälpa andra att nå sina mål inom träning och hälsa. Claire är också cetrifierad spinninginstruktör och älskar den mentala och fysiska energiboosten hon får av sin regebundna löpning och yoga. När hon inte spenderar tid på att hålla sig själv vid god hälsa hejar hon gärna på sin hemstads idrottslag i Pittsburgh, eller lagar mat till familjen.
myprotein