Hoppa till huvudinnehåll
NÄRING

10 Anledningar Till Varför magen Svullnar Upp Och Hur Du Minimerar Det

10 Anledningar Till Varför magen Svullnar Upp Och Hur Du Minimerar Det
Monica Green
Skribent och expert7 månader I år
Visa Monica Green profil

Svullen mage. Ett problem som många av oss upplever men få människor (inklusive de på TikTok som påstår sig ha alla svar) vet den faktiska orsaken till. Turligt nog för oss så finns den legitimerade nutritionisten Jamie Wright här för att ge oss en del svar.

https://www.youtube.com/watch?v=9AkPn8nekgU

Innan vi ger oss in på orsaker till detta ska vi bryta ner de tre olika nivåerna av en svullen mage som Jamie nämner. Nummer ett, en mild svullnad.

"Det här är den vanligaste formen av uppsvälldhet och involverar ofta en känsla av av mättnad eller spändhet över magen. Det kan inträffa efter en måltid eller följa ett intag av vätska."

Har du någonsin upplevt en "food baby"? Det är troligen mind svullnad.

Härnäst, medel svullnad.

"Den här typen av svullnad kan vara mer obekväm och kan innefatta synlig svullnad i buken."

Och sist men inte minst, den sista chefen för svullnad — svår svullnad.

"Detta är den mest intensiva graden av svullnad och kan innefatta svår obehag, smärta och synlig utspänning av buken."

Människor med irritabel tarm-syndrom (IBS) eller inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) upplever dessa symtom regelbundet.

10 anledningar till en uppsvälld mage

1. Överätande

"Att äta för mycket mat på en gång eller snabbt kan få magen att sträckas, vilket leder till svullnad. På samma sätt kan att dricka mycket vätska på en gång eller snabbt ha en liknande effekt."

När du äntligen får äta efter en lång arbetsdag är det lätt att bara sluka maten. Problemet är att du ofta kan äta för snabbt och känna dig alltför mätt. Istället, öva på medveten ätning genom att sakta ner och lyssna på din kropps signaler om hunger.

2. "Var försiktig med gasbildande livsmedel"

"Vissa livsmedel som bönor, linser, broccoli, kål, lök och kolsyrade drycker kan producera gas i matsmältningssystemet, vilket kan leda till svullnad. Det uppenbara rådet här är att vara försiktig med dessa livsmedel och hur de kan påverka din mage.

"Du kanske vill vara särskilt uppmärksam på livsmedel med högt FODMAP-innehåll. FODMAP står helt enkelt för fermenterbara, oligosackarider, disackarider, monosackarider och polysackarider. Dessa är typer av kolhydrater som fermenteras och leder till ökad gasproduktion och svullnad."

3. Förstoppning

Så... den här behöver förmodligen inte förklaras så mycket. För att hjälpa till att få saker att röra sig rekommenderar Jamie att du ökar ditt fiberintag eller försöker med ett fiberkosttillskott. Fysisk aktivitet är också ett utmärkt sätt att främja en frisk matsmältning. Och som alltid, se till att vara välhydrerad.

4. IBS

"IBS är en tillstånd som påverkar matsmältningssystemet och kan orsaka symtom som svullnad, buksmärta och förändringar i tarmvanorna. Det finns många olika tillvägagångssätt för att hantera IBS, men jag skulle rekommendera att arbeta med en specialistdietist, ackrediterad nutritionist eller din husläkare först för att identifiera vad som utlöser dina individuella IBS-förvärringar och sedan sätta upp en rad strategier för att hantera det och/eller undvika förvärringar i framtiden."

5. Menscykeln

På grund av förändringar i hormonnivåer under menstruationscykeln kan vissa kvinnor uppleva svullnad på grund av effekter på vätskeretention och förändringar i magens tömningshastighet.

"Strax före menstruationen sker en ökning av hormonet progesteron, vilket försämrar magsmältningen och leder ofta till förstoppning och svullnad." Som tidigare nämnts finns det några sätt att hantera förstoppning. Här är en påminnelse:

  • Öka ditt fiberintag
  • Fysisk aktivitet
  • Håll dig vätskad

6. Matintoleranser

Många människor upplever matintoleranser utan att ens veta om det. Till exempel kan en intolerans mot laktos eller gluten manifestera sig genom svullnad. Om du upplever konstant svullnad kan det vara värt att införa en matdagbok för att ta reda på vilka livsmedel som bidrar till din svullnad. När du har identifierat de möjliga bovarna kan du utesluta dem.

7. Matsmältningsbesvär

"Matsmältningsbesvär som gastroesofageal refluxsjukdom (GORD) eller inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) kan orsaka svullnad som ett symptom. Jag har ett tips för dig här: arbeta med en professionell som vet vad de pratar om. Detta är allvarliga tillstånd som bör behandlas med omsorg och på ett evidensbaserat sätt av en utbildad och kvalificerad professionell. Jag skulle uppriktigt råda dig att undvika Dr. Google och alla sociala medieexperter."

8. Uttorkning

Uttorkning kan orsaka både förstoppning och svullnad. Om du är dålig på att komma ihåg att dricka vatten under dagen, Börja med att köpa en vattenflaska att bära med dig.

Ställ sedan in några påminnelser på din telefon för att hjälpa dig att komma ihåg att dricka. Inför även mer vattenrika livsmedel i din kost, som gurka, vattenmelon och jordgubbar – alla dessa kan bidra till ditt dagliga vätskeintag.

9. Stress

"Stress kan påverka matsmältningssystemet och leda till svullnad som en följd. Hur? Jo, stress kan påverka produktionen av matsmältningssekretioner, minska blodflödet till matsmältningssystemet, öka inflammation och till och med påverka tarmfloran." Att hantera stress kan vara knepigt, men Jamie rekommenderar några taktiker för att minska stress:

Schemalägg dedikerad avslappningstid under dagen för att hjälpa dig att slappna av.

10. Medicinering

"Vissa mediciner, som antibiotika, kan rubba den naturliga balansen av bakterier i matsmältningssystemet och leda till svullnad. Om du har avslutat en antibiotikakur kan du överväga att införa ett probiotiskt tillskott i din dagliga rutin en tid efteråt."

"Tillskott verkar återuppbygga tarmen med goda bakterier snabbare och kan hjälpa till att minska risken för vissa biverkningar som kan förekomma vid antibiotikabehandling, såsom diarré och svullnad."

Att ta med sig

Här har du det,— 10 vanliga anledningar till svullnad och massor av tips för att hjälpa till att minska den.

Även om Jamie är en ackrediterad nutritionist är det viktigt att om du har problem med din kost eller svullnad pratar med en professionell för råd som är skräddarsydda för dig, din kropp och din livsstil.

Våra artiklar ska endast användas för informations- och utbildningssyfte och är inte avsedda att tas som någon medicinsk rådgivning. Om du är orolig över något, vänd dig till proffesionellt kunniga inom hälsa innan du tar kosttillskott eller inför några större förändringar i din kost.

Monica Green
Skribent och expert
Visa Monica Green profil
Monica är ursprungligen från South London, hon tog examen i Filosofi från University of Leeds. Efter att ha upptäckt sin kärlek för gymmet under studietiden drogs Monica till styrketräning vilket var till stor hjälp för henne under stressiga tider som student. Genom att skriva för en populär studentsida utvecklade hin sina färdigheter som skribent, hon skrev populära artiklar som publicerades regelbundet. Idag är hon lycklig att kunna kombinera sin kärlek för att skriva med passionen för gymmet. På sin fritid älskar Monica att laga mat, testa på nya restauranger med vänner och utforska nya vandringsleder.
myprotein