Hoppa till huvudinnehåll
LIVSSTIL

En världsmästare vid 18 | Laoise Quinn Road To G.O.A.T.

En världsmästare vid 18 | Laoise Quinn Road To G.O.A.T.
Monica Green
Skribent och expert2 år I år
Visa Monica Green profil

Vi sitter alla klistrade framför Tv:n när det är dags för Wimbledon, vi delar våra favoritatleters framgångsberättelser och tittar förundrade på tv när de presenteras med sina guldmedaljer. De här framgångarna är så inspirerande att vi ibland glömmer att fråga hur personerna tog sig dit. Var de började, om med- och motgångarna och allt där emellan.

I den här serien, Road to G.O.A.T.(the greatest of all times), har vi all info från några av våra mest framgångsrika ambassadörer, och inspirerande alteter, om hur de tog sig dit de är idag. I det här avsnittet berättar sub-junior världsmästaren i styrkelyft, Laoise Quinn sin berättelse från konditionsdelen till att ta 147,5kg i knäböj. All medan hon balanserar tiden som heltidsstudent.

"Det bästa jag någonsin har gjort"

Självklart började inte Laoise med att lyfta mer än det dubbla av sin kroppsvikt, hon började (likt många av oss) i konditionsdelen. Vid 14 års ålder kände hon att det var en skrämmande tanke att ge sig ut i den fullpackade viktdelen av gymmet, men Laoise kom över den tanken ganska snabbt.

"Jag blev uttråkat av cardio och gick tillslut vidare till viktdelen. Jag var faktiskt så rädd att gå ner dit eftersom gymmet jag var i under den tid var ganska uppdelat med tjejerna i den ena delen som konditionstränade och killarna i den andra som styrketränade. Men jag tänkte att 'det spelar ingen roll jag ska bara gå ner dit' och det är det bästa jag har gjort."

Även om det tände Laoise kärlek till lyftning så tröttnade hon på sin träningsrutin och ville ha mer. Därför gick hon med i ett lag för styrkelyft och kände sig på en gång hemma.

"Det var direkt den mest välkomnande känslan någonsin. Jag höll på med idrott när jag var yngre som gymnastik men jag har aldrig känt en gemenskap som jag gjorde i styrkelyftsgemenskapen."

Laoise erkänner "Jag var faktiskt väldigt dålig när jag började, men jag hade en coach och anmälde mig till en tävling och nu är jag här och har precis vunnit världsmästerskapen."

"En cykel av att begränsa och hetsäta"

Att räkna kalorier och makros kan vara skrämmande oavsett ålder, och att behöva ha koll på sin vikt för sin idrotts skull medför en risk för att det ska leda till negativa kostvanor.

Laoise räknade kalorier vid 14 av helt fel anledningar. Hennes kost var helt baserad runt hennes utseende och hon säger att hon "definitivt hade en dålig relation till kalorier".

"Jag tog mig genom cykler med att begränsa mig och sedan hetsäta så begränsade jag mig med ett lågt kaloriintag på veckodagarna och sedan på helgen."

"Det påverkade saker som att om jag var med mina vänner och vi hade filmkväll och...jag minns det här så tydligt - det fanns en skål med godis på bordet och mina kompisar petade i den och åt en i taget och kan tänkte att hur kan de ha sån kontroll att de bara tar en när de vill och jag kan inte kontrollera det?"

"Äter för att må bra"

Det här tillfället med hennes vänner och att se hur hennes träning blev lidande är två tillfällen som triggade Laoise att ändra sitt tankesätt.

"Jag var väldigt låg i mitt kaloriintag och blev trött av träningen så jag behövde bara fortsätta att höja intaget och mitt tankesätt ändrades gradvis från 'jag är trött på träningen så jag behöver extra kalorier till jag ska äta extra kalorier för att de kommer hjälpa min träning'."

Laoise började utbilda sig själv och hitta inspiration från andra personer som gick igenom samma sak. Hon lärde sig att använda makro-räkning till sin fördel utan att helt luta sig mot det. Hon började förändringen.

"Det första jag gjorde var att öka mina kalorier och direkt såg jag en så stor förändring. Jag fyllde på mig själv och min kropp med energi så jag var inte sugen på alla saker som jag höll på att uteslutaoch jag hade mer utrymme då i mina kalorier för att inkludera choklad i slutet av dagen och nu kan jag inte gå en dag utan choklad. Jag äter det varje dag, även fram till världsmästerskapen, jag skulle aldrig kunna ta bort det ur mitt liv – jag vill inte leva ett liv utan kolhydrater eller choklad!”

Hennes mindset kring mat och kalorier har helt ändra riktning. Laoise förklarar att hon nu kan förstå att hon äter bra mat både för att må bra mentalt och fysiskt.

"Ät bra för att må bra är så viktigt – det är det jag alltid tänker. Jag äter bra och det är både grönsaker och andra saker som choklad också för grönsaker får mig att må bra på grund av näringsämnena men sedan får choklad mig att må bra för att det smakar gott ."

"Jag har hittat mina personer"

Bakom de flesta G.O.A.T.S så finns ett ordentligt supportsystem. För Laoise har hennes två tränare haft en speciell påverkan på hennes framgång. "Min första tränare, jag var riktigt ung när jag började och när jag tvivlade på mig själv så lugnade han mig bara och sa "du kan gå riktigt långt i det här om du bara fortsätter att göra precis som du gör". Så jag tror att det var en stor dell att få ha honom i mitt liv."

"Sedan bytte jag till en annan tränare och de båda bara lugnade mig och fick mig att känna att jag verkligen kunde prata med dem om något hände. De var alltid två personer som stärkte mitt självförtroende när jag inte hade självförtroende".

Laoise pratar också om att ha missat typiska händelser i en tonårings uppväxt som att gå ut och festa med sina vänner. Hon säger att hennes vänner är väldigt stöttande kring hennes träning och hon har också träffat vänner för livet som har samma mål som hon har genom styrkelyftningen.

"Jag skulle inte göra saker som mina vänner gör som att gå ut och festa och sådana saker eftersom jag är ganska strikt med träning, så jag kände att jag missade den sidan av saker och ting. Men sedan jag började bli mer engagerad i styrkelyft, har jag blivit vän med människor som har samma värderingar som jag och som arbetar mot samma mål som jag, så det är som att jag har hittat mina personer nu, och vi är alla jobbar mot samma sak, det är toppen.”

"Vi har det"

Allt det här arbetet ledde fram till ett stort ögonblick. Laoises vinst i världsmästerskapen.

Det är svårt att tänka sig hur ett sådant ögonblick känns om du inte själv har varit professionell inom en idrott och trots att Laoise ser cool, lugn och samlad ut så säger hon att nerverna absolut fanns där. "Jag var så nervös när det var knäböj att jag inte kunde äta eller något och jag sa till tränarna i uppvärmningsrummet 'lägg bara något på stången och om jag kan klara det, bra om jag inte klarar det så är det bara synd'."

Efter att ha knäböjt stadiga 147 kilo samlade sig Laoise till bänkpressen och gjorde arbetet. Det var då hon insåg att hon hade vunnit.

"Jag gick vidare till bänkpress och jag tror att det var efter bänken jag tittade på min tränare, också min pojkväl och jag sa 'har vi det?' och han svarade 'åh, vi har det' och jag började bara skaka och försökte hålla emot tårarna för jag skulle upp för marklyft om 2 minuter och jag kunde inte tro det."

Laoise bänkade till sist 77,7kg och lyfte 155kg i marklyft innan hon presenterades med den välförtjänta guldmedaljen.

Att ta med sig

Laoise är bara 18 år och har redan hanterat några otroligt svåra utmaningar, åh just det, och vunnit en juniorvärldsmästartitel också. Vid 18 års ålder kan hennes väg till G.O.A.T ha en del bitar kvar att täcka ännu, men vi är ganska säkra på att Laoise kommer att samla på sig några fler titlar under de kommande åren.

Monica Green
Skribent och expert
Visa Monica Green profil
Monica är ursprungligen från South London, hon tog examen i Filosofi från University of Leeds. Efter att ha upptäckt sin kärlek för gymmet under studietiden drogs Monica till styrketräning vilket var till stor hjälp för henne under stressiga tider som student. Genom att skriva för en populär studentsida utvecklade hin sina färdigheter som skribent, hon skrev populära artiklar som publicerades regelbundet. Idag är hon lycklig att kunna kombinera sin kärlek för att skriva med passionen för gymmet. På sin fritid älskar Monica att laga mat, testa på nya restauranger med vänner och utforska nya vandringsleder.
myprotein